Terasamente fundatii

Executarea lucrarilor de terasamente constand din saparea, incarcarea in mijlocul de transport, transportul, imprastierea, nivelarea si compactarea pamantului pentru realizarea fundatiilor si a instalatiilor subterane din interiorul cladirilor civile si industriale si a zonei aferente din jurul lor, care influenteaza conditiile de rezistenta, stabilitate si exploatare ale acestor constructii.

1-sap-2-1200x627

Este de dorit ca turnarea sa se faca continuu, astfel incat fiecare strat nou de beton sa se gaseasca in contact cu stratul de beton turnat si a carui priza inca nu a inceput. Turnare corecta Turnare incorecta Timpul maxim intre turnarile a doua straturi se stabileste in functie de:

  • consistenta betonului
  • temperatura mediului inconjurator
  • durata de transport a betonului
  • Operatia are drept scop transformarea sarmei din colaci in bare debitate la lungimi stabilite prin proiect , in conditiile mentinerii calitatii otelului , prin procese care deformeaza materialul , prin intindere sau incovoiere , ducandu-l dincolo de punctul de curgere. Colacii trebuie sa fie compacti , cu desfasurare tangentiala antiorara ordonata , continua si fara torsiuni axiale ale firului .

Turnarea va incepe dupa 1-2 ore de la terminarea turnarii stalpilor sau peretilor pe care se sprijina, pentru a se asigura incheierea procesului de tasare a betonului proaspat introdus in acestia si, in acelasi timp, pentru a se asigura o buna legatura intre betonul nou si cel vechi.

Cofraje

Cofrajele sunt constructii auxiliare, specifice si provizorii care sevesc la obtinerea formei, dimensiunilor si pozitionarii elementelor de beton, beton armat si beton precomprimat in structurile monolite, precum si la sustinerea acestora pana cand betonul atinge un grad de maturizare minim pentru decofrare. Operatia de cofrare consta in efectuarea operatiilor de asamblare a componentelor cofrajului, cu scopul realizarii unui element sau a unei structuri monolite. Cofrajele ocupa un rol foarte important in realizarea structurilor de beton, beton armat si beton precomprimat atat sub aspectul calitatii acestora, cat si din punct de vedere economic

Șape

Sapa este de mai multe categorii si pretul difera in functie de acest aspect. Cat costa mp de turnat sapa difera de la o firma la alta si de la un meserias la altul. Totusi exista un pret mediu la turnarea sapei si mai jos vi-l voi spune.

Sapa poate fi:

  • Autonivelanta
  • De nivelare
  • De egalizare